Gratis anonieme e-mental health: motiverend en drempelverlagend
Het is e-health week. Daarom helpen we mensen graag met onze gratis anonieme behandelingen.
Wist je dat ervaren zorgprofessionals van Indigo – onderdeel van Parnassia Groep – gratis anonieme hulp bieden aan mensen? Mensen die wegens angst of schaamte voor hun omgeving geen professionele hulp durven te zoeken voor hun psychische klachten of verslaving… Dit is kosteloos, anoniem en professioneel. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de subsidieregeling anonieme e-mental health van het Zorginstituut Nederland maakt het toch mogelijk. Voor de behandelingen worden de online modules ‘Angst en paniek’ en ‘Alcohol en ouderen’ van Stichting mirro ingezet. De behandelingen zijn voor volwassenen met angst- en paniekklachten, of 55-plussers die meer grip willen op hun alcoholgebruik.
Wendelien Lucie is beleidsmedewerker bij Indigo en houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling en implementatie van digitale zorginnovaties. Ze is erg enthousiast over de toegankelijkheid en drempelverlagende factor van de gratis anonieme e-mental health: “De behandelingen ‘Angst en paniek’ en ‘Alcohol en ouderen’ hoeven voor niemand een drempel op te werpen. Je bereikt zo een groep mensen die wel klachten hebben maar niet reguliere zorg zoeken. Bovendien kan de gratis anonieme hulp ook motiverend en drempelverlagend werken. Mensen maken hierbij kennis met een stukje behandeling. Die ervaring kan mensen bewegen om, indien nodig, in de toekomst wél de stap naar passende zorg te zetten.”
Gratis anoniem e-mental health is ook een voorbeeld van wat digitale ondersteuning in de zorg voor mensen kan betekenen. Dat staat deze week centraal staat in de e-healthweek. Lucie: “Digitale zorg is nog niet zo vanzelfsprekend als internetbankieren, of het digitaal boeken van je vakantie. Het is belangrijk dat e-health steeds meer wordt gezien als onderdeel van goede zorg. Dat ligt niet alleen bij de burger, maar het is ook een aandachtspunt voor behandelaren en zorgorganisaties om digitale innovaties écht te integreren in de huidige zorg. Ik merk, zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg, dat face-to-face contact wordt gezien als voorwaarde voor effectieve behandeling, terwijl je bijvoorbeeld met videobellen ook goed contact tussen cliënt en behandelaar kan hebben. E-health maakt zorg toegankelijker en versnelt herstel. Je bent als cliënt minder afhankelijk van het fysieke contactmoment met je behandelaar. Zo sta je al veel meer in je eigen kracht, omdat je bijvoorbeeld zelf met oefeningen en opdrachten aan de slag kan gaan.”
Kijk voor meer informatie en aanmelden op mirro.nl/anoniemehulp. Ook Brijder – onderdeel van Parnassia Groep – biedt diverse online behandelingen, waaronder Alcohol onder controle.