Nieuws

 

 

  Terug

Atakipaniki.mirro.nl: Poolse online zelfhulp bij angstklachten

Interventies zijn twee keer effectiever wanneer deze in de eigen taal worden gedaan.[1] Daarom sloegen GGZ Keizergracht en Stichting mirro de handen ineen. Samen ontwikkelden zij een Poolstalige module die mensen helpt in het omgaan met angstklachten. De module is voor iedereen anoniem toegankelijk via atakipaniki.mirro.nl.

 

Angstklachten en taalbarrière

Maar liefst één op de vijf mensen krijgt in z’n leven wel eens te maken met een angststoornis. Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Angst maakt alert en is een normale reactie op een lastige situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten. Werklozen of arbeidsongeschikten lopen het grootste risico evenals mensen met een laag inkomen.
 
Polen in Nederland vallen relatief vaak binnen deze risicogroepen. De kans dat juist zij angstklachten ontwikkelen is dan ook groot. Daarbij heeft de meerderheid van de Polen moeite met de Nederlandse taal. Gezien de relatief korte periode waarin de meeste Polen in Nederland wonen, is dat volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau niet zo verwonderlijk. Vandaar dat passende en toegankelijk hulp bij angstklachten in het Pools een grote wens was van GGZ Keizersgracht. GGZ Keizergracht is een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg aan voornamelijk Poolstalige cliënten.
 

Atakipaniki.mirro.nl – angstmodule vertaald en herschreven

Bij de ontwikkeling van de Poolse inhoud is gebruik gemaakt van de bestaande Nederlandstalige angst-module van Stichting mirro, angst.mirro.nl. Stichting mirro ontwikkelt en beheert online zelfhulpmodules voor mensen met (lichte) psychische klachten.
 
Behandelaren van GGZ Keizergracht hebben de inhoud van de Nederlandse angstmodule vertaald en zo nodig herschreven voor de Poolse doelgroep. Geïnteresseerden kunnen de module raadplegen op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Op basis van de instaptest kan de bezoeker doelgericht aan de slag, of hij kiest zelf de thema’s uit die interessant zijn. De module kan iedereen op zijn eigen tempo en geheel zelfstandig doorlopen. Maar atakipaniki.mirro.nl kan ook een mooie aanvulling zijn op een traject bij een psycholoog of een bedrijfsarts.
 
[1] Griner & Smith, 2006. Culturally Adapted Mental Health Interventions: A Meta-Analytic Review

 


Deel dit artikel

     

Volgend artikel

Onderzoek online zelfhulpmodules

Meer weten over onze eHealth producten?

Vraag het Claudia of Wouter! Telefonisch bereikbaar op 085 489 89 99

> Stel je vraag

Stichting mirro

Adres
Grebbeberglaan 15 3527 VX Utrecht
Telefoon
Mail