e-Mental Health bij Medisch Centrum Pandion
e-Mental Health: voor sommige praktijken een nog onbekend terrein, voor anderen is de verkenningstocht gestart. e-Mental Health helpt het zorgproces in de huisartsenpraktijk te versterken. De POH’s-GGZ, huisartsen en assistentes van Medisch Centrum Pandion werken nu zo’n anderhalf jaar met de beslisondersteuner mentale zorg van mirro. Huisarts Cees Bastiaanse en POH-GGZ Wil Woortmeijer delen hun visie en ervaringen.
Als reactie op de GGZ stelselwijzigingen in 2014 kwamen onder andere verschillende beslis-ondersteunende instrumenten op de markt, waaronder de beslisondersteuner mentale zorg van mirro. Woortmeijer: “Het instrument helpt de zijpaden te bewandelen en de zelfreflectie bij patiënten te vergroten. Bovendien kan het invullen van de vragenlijst ook heel relativerend werken voor patiënten.” Huisarts Bastiaanse vervolgt: “Huisartsen missen ook veel. Neem bijvoorbeeld gevoelige onderwerpen zoals alcohol – en drugsgebruik. Enerzijds wil je het bespreken, anderzijds wil je de relatie met de patiënt niet beschadigen. Het voordeel van de beslisondersteuner is dat deze terreinen gewoon worden uitgevraagd.”
Vanuit haar rol als POH-GGZ startte Wil Woortmeijer het project ‘e-Mental Health’ voor Medisch Centrum Pandion. Als enthousiaste portefeuillehoudster houdt zij de praktijk up-to-date. De beslisondersteuner is inmiddels een vast onderdeel van het zorgproces. In andere vormen van e-Mental Health ziet Woortmeijer nog een uitdaging. Bijvoorbeeld als het gaat om blended care, waarbij face-to-face gesprekken gecombineerd worden met online interventies, zoals online behandelmodules. Woortmeijer: “Dit betekent extra verantwoordelijkheid in het behandelproces voor zowel POH-GGZ als huisarts. De verdeling van die verantwoordelijkheid binnen de huisartsenpraktijk vind ik nog best een lastige. Het heeft ook tijd nodig. Eenvoud en gebruiksgemak vormen de sleutel tot succesvolle impementatie.” Bastiaanse: “We hebben ervoor gekozen simpel te beginnen. Ik sluit zeker niet uit dat we op een zeker moment besluiten bijvoorbeeld wél voor blended care gaan. We worden behoorlijk overspoeld door allerlei protocollen en digitalisering. Belangrijk is dat de menselijke kant centraal blijft staan. Als je dat voor ogen houdt, zit daar het succes van e-Mental Health.”
Binnen Medisch Centrum Pandion hebben de POH’s-GGZ de inzet van de beslisondersteuner grotendeels naar zich toegetrokken. Een belangrijke reden is het ontzien van de huisartsen. Bastiaanse: “In tien minuten consult komt al veel langs. Zelf heb ik de vragenlijst van de beslisondersteuner nu drie keer afgenomen. Dat zou vaker kunnen, want het is eigenlijk heel simpel. Maar het beoordelen van de vragenlijst – de klinische blik – laat ik over aan de POH-GGZ. Wel kan ik mij goed voorstellen dat huisartsen zonder POH-GGZ in dienst baad kunnen hebben bij de beslisondersteuner.” Ook de assistentes spelen een belangrijke rol in de inzet van het instrument. Met hun speciaal ingerichte account kunnen zij patiënten een digitale uitnodiging voor de vragenlijst toesturen. Woortmeijer: “Patiënten vullen de vragenlijst allemaal trouw in, dus dat werkt heel goed. En iedereen is benieuwd naar de uitkomst. Zo kom je weer verder met elkaar in gesprek. Dat is en blijft natuurlijk de basis. De beslisondersteuner is daarbij een mooi hulpmiddel.”
Cees Bastiaanse: huisarts bij Medisch Centrum Pandion
Wil Woortmeijer: POH-GGZ bij Medisch Centrum Pandion en daarnaast sociaal psychiatrisch verpleegkundige / gedragstherapeut in een vrijgevestigde psychologenpraktijk