Nieuws

 

 

  Terug

Hulp bij geldzorgen: tot 1 april GRATIS toegang

geldzorgen

Steeds meer mensen raken in de schulden, blijkt uit onderzoek van de Nibud. Voor veel mensen gaan schulden gepaard met gevoelens van stress, schaamte en spanning. Stichting mirro heeft een module ontwikkeld om mensen met geldzorgen hierbij de helpen.

Tot 1 april gratis toegang tot de module Geldzorgen, alleen via deze link!

Wat cijfers op een rij

Eén op de drie huishoudens had in 2018 een betalingsachterstand. Bij meer dan een miljoen mensen gaat het om problematische schulden, die verder gaan dan een maandje rood staan, berichtte de Volkskrant onlangs. Slechts een klein deel van deze huishoudens zoekt hiervoor hulp. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat iemand hulp inroept bij geldproblemen.

Corona

Jaarlijks ontstaan er bij ruim 120 duizend mensen van boven de 16 problematische schulden. Nu is er nog geen sterke toename te zien van het aantal gezinnen die door corona geldproblemen hebben, maar bij de crisis van 2008 kwamen die ook pas enkele jaren later aan het licht. Gezien het aantal bedrijven dat failliet is gegaan, waarmee ook vele banen verloren zijn gegaan, wordt wel een toename verwacht. Ook deze ingrijpende gebeurtenissen kunnen zorgen voor stress, spanning of schaamte.

Zelfhulp: anoniem en online

Maak jij je zorgen over jouw geldzaken en ervaar je hierdoor lichte psychische klachten? Stichting mirro heeft een anonieme online module ontwikkeld waarmee je steun krijgt bij negatieve emoties die uit jouw geldzorgen voortkomen. Ook krijg je wat meer inzicht in je financiële situatie en leert deze verbeteren door een dagboekje bij te houden.

In de module vind je praktische, meteen toepasbare tips en diverse oefeningen om mee aan de slag te gaan. Zo kom je mentaal steviger in je schoenen te staan. Je kunt in je eigen tempo de verschillende onderdelen doorlopen en ook leren van het verhaal van iemand anders met geldzorgen.

gratis hulp bij geldzorgen

Schulden sneller signaleren in 2021

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor en zicht op huishoudens met financiële problemen, om te voorkomen dat de cijfers nog verder oplopen en om te zorgen dat er minder mensen in het nauw worden gedreven.

Vanaf 1 januari 2021 is het voor gemeenten mogelijk om schulden sneller te signaleren en zo eerder mensen hulp te bieden. Dit is mogelijk door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Verhuurders van woningen, drinkwaterbedrijven, energieleveranciers en zorgverzekeraars mogen gemeenten nu een seintje geven wanneer klanten hun rekeningen niet betalen en ook niet reageren op persoonlijk contact of een betalingsregeling.

Wanneer de gemeente zo’n seintje krijgt kan deze in actie komen om te voorkomen dat de financiële problemen te groot worden. Mensen schakelen zelf meestal te laat hulp in bij problematische schulden en dat vergt veel van hun mentale gezondheid.

Aan de slag met jouw geldzorgen

Wees het seintje voor en ga zelf proactief aan de slag met jouw Geldzorgen.

 


Deel dit artikel

     

Volgend artikel

Meer weten over onze eHealth producten?

Vraag het Claudia of Wouter! Telefonisch bereikbaar op 085 489 89 99

> Stel je vraag

Stichting mirro

Adres
Grebbeberglaan 15 3527 VX Utrecht
Telefoon
Mail