Nieuws

 

 

  Terug

‘Omdat jij zeurt, game ik nog meer’

Praten over gamegedrag gaat niet altijd even makkelijk. Mensen die graag gamen vinden het vaak vervelend als hun gamegedrag wordt aangestipt. Veel ouders en partners hebben op hun beurt geen idee waarom gamen zo leuk kan zijn. In haar loopbaan als senior preventiewerker bij Brijder Jeugd heeft Mariët Hamer veel gesprekken gevoerd met gamers en hun omgeving. Daarnaast is ze moeder van een fanatiek gamende zoon. Hoe voer je een goed gesprek over gamen en hoe houd je het gamen leuk?

Continue verleiding

In de bus, op je telefoon op het toilet of op een verjaardag: gamen kan in principe altijd. Sinds gamers niet meer per se achter een spelcomputer hoeven zitten, is het gamen overal. Bovendien worden games gemaakt om alsmaar door te spelen. Hamer: “Er is vaak onbegrip en onwetendheid over gamen bij ouders en partners. Gamen wordt vaak gezien als ‘stom tijdverdrijf’. Maar mensen kunnen zich er juist goed door voelen: even je gedachten verzetten, of online vrienden maken. Gamers, hebben jullie er al eens aan gedacht je ouders of partner iets te leren over het gamen? Vraag bijvoorbeeld eens of iemand met je mee wil kijken! Aan de andere kant wijzen we gamers ook op de mensen om hun heen: Wees je als gamer bewust dat wanneer je opgaat in je game, je soms totaal afwezig bent en niet zo aardig reageert als iemand je iets vraagt.”
 

Ouders en partners: neem het gamen serieus

Volgens Hamer is het tonen van echte interesse in het gamen een belangrijke voorwaarde voor een goed gesprek. “Mijn zoon is een fanatieke gamer, dus we hebben het er weleens over. Bijvoorbeeld over welke nieuwe games er zijn, wat je online allemaal kunt doen en wat voor games zijn vrienden graag spelen. Zelf game ik niet. Natuurlijk vraag ik mij ook weleens af waarom hij zoveel moeite heeft die mobiele telefoon weg te leggen, maar het heeft geen zin om het daar alleen maar over te hebben. De gouden tip voor ouders en partners: neem het gamen serieus. Vraag ook eens aan je zoon, dochter of partner wat het gamen zo leuk maakt, of vraag of je eens mag meekijken. Wees nieuwsgierig en laat je oordeel thuis! Ga het gesprek niet aan als iemand al middenin een game zit, maar vraag wanneer je het er met elkaar over kunt hebben. Luister écht goed naar wat de ander te zeggen heeft. Dan kun je ook een keer vragen wat vindt hij of zij zelf eigenlijk van het gamegedrag vindt. Je benadert iemand dan vanuit gelijkwaardigheid, niet van je afwijzing. Zo krijg je als ouder of partner ook de kans om jouw eventuele zorgen te uiten. Geef natuurlijk ook je eigen grenzen aan. Als iemand vijf avonden in de week afgezonderd is in een game, is het niet vreemd dat je dat ongezellig vindt. Door goed in gesprek te gaan, leer je elkaar begrijpen. Zo kun je goede afspraken maken over het gamen.”
 

Game-check.mirro.nl: bepaal zelf wat je doet in jouw tempo

Als gamen iets is waar je je graag mee bezighoudt, waarom gun je het jezelf niet om eens kritisch naar jezelf te kijken? Niet willen kijken naar of praten over je gamegedrag komt vaak voort uit angst dat je erachter komt dat je toch wel veel gamet en dit minder moet. Twijfel jijzelf en/of je naasten over of je misschien teveel gamet? Kijk eens op game-check.mirro.nl. Het doel van deze anonieme online zelfhulp module is stil te staan bij jouw gamegedrag. Hamer: “Ik vergelijk het met lekker eten en afvallen. Ik zou best een paar kilo kwijt willen, maar als iemand zich ermee bemoeit, werkt het niet en kom ik juist niet in beweging. Bij de online zelfhulp module heb je het zelf in de hand. Je bekijkt de onderdelen die jij belangrijk vindt, zonder dat een behandelaar of iemand anders met je meekijkt en je adviezen geeft. De module bevat alle informatie waar je iets aan zou kunnen hebben. Ik merk vaak als mensen eenmaal gaan bijhouden hoe vaak ze gamen, ze stiekem toch verbaasd zijn over hoeveel ze gamen. Misschien sportte je vroeger wel veel, maar doe je dat nu niet meer omdat je meer tijd besteedt aan gamen? Dat kan confronterend zijn, maar met de tips in de online zelfhulp module bepaal jezelf wat je ermee doet, in jouw tempo.”
 
Over Mariët Hamer:
Huidige functie: opleidingsadviseur en trainer bij Brijder Verslavingszorg
Mede content-schrijfster van game-check.mirro.nl

 


Deel dit artikel

     

Volgend artikel

FBTO verzekerden mentaal gezond met mirro

Meer weten over onze eHealth producten?

Vraag het Claudia of Wouter! Telefonisch bereikbaar op 085 489 89 99

> Stel je vraag

Stichting mirro

Adres
Grebbeberglaan 15 3527 VX Utrecht
Telefoon
Mail