Nieuws

 

 

Terug  Terug

10 Praktische tips om werkstress te verminderen

10 Tips tegen werkstress, met een foto van een persoon die 2 telefoons vasthoudt en gefrustreerd kijkt

In 2022 waren er 1,3 miljoen werknemers in Nederland met burn-out klachten. Dat zorgde voor maar liefst 11 miljoen dagen in een jaar dat werkenden ziek thuis zaten door werkstress.

Wat draagt bij aan werkstress?

43% van de werknemers ervaart een lage autonomie. Ze hebben het idee dat ze weinig invloed op hun werk hebben of op hoe ze het werk uitvoeren.

36% van de werknemers ervaart hoge taakeisen en 23% heeft te maken met ongewenst gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of andere externen.

Nu hoeven deze situaties niet per se tot werkstress te leiden. Stress is namelijk niet de gebeurtenis op zich, maar hoe ons zenuwstelsel hierop reageert. En hoe je met iets omgaat, kun je veranderen.

Hoe kun je werkstress verminderen?

  1. Neem korte pauzes: plan door de dag heen korte pauzes. Dit kunnen microbreaks zijn. Een korte ademhaling, even uit het raam staren of diep ademhalen helpen om je energieniveau en concentratie te herstellen.
  2. Stel haalbare doelen: verdeel grote taken in kleine stapjes die je een voor een kunt afwerken. Zo voelt die berg in ene behapbaar.
  3. Leer prioriteren: als je veel verantwoordelijkheid hebt of neemt binnen je werk, dan zijn prioriteiten belangrijk. Wat is hetgeen dat als eerste af moet? Als je moeite hebt met prioriteiten stellen, kan deze vraag helpen: ‘Wat gebeurt er als ik dít niet doe?’
  4. Leer loslaten: je kunt niet alles tegelijk. Sterker nog, multitasken werkt niet – dat is een bewezen feit. Wanneer je het druk hebt, kijk dan eens goed naar je planning. Zijn er dingen die je (voor nu) los kunt laten? Of kunt overdragen aan een collega?
  5. Geef je grenzen aan: je mag gewoon ‘nee’ zeggen. Misschien heb je allerlei overtuigingen in je hoofd waarom je dat niet zou mogen. Maar het helpt om jouw functie en taakeisen voor ogen te houden. Welke taken horen er écht bij jou?
  6. Ruim je bureau op: een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimde geest. Misschien kun je een kastje gebruiken, zodat dingen in ieder geval uit het zicht zijn. Natuurlijk kun je wel iets leuks op je bureau zetten waar je blij van wordt. Een foto van je naasten, een leuke plant (kamille en jasmijn zijn lekker rustgevend), een mooie quote of iets anders fijns.
  7. Kies voor mindful momenten: pak momenten waarin je al je aandacht op het hier en nu richt. Voel je ademhaling en ervaar je zintuigen. Dit geeft je gedachten rust.
  8. Praat met collega’s: om jezelf even af te leiden, wat stoom af te blazen, hulp te vragen of gewoon voor een gezonde dosis humor. Net waar je behoefte aan hebt.
  9. Beweeg regelmatig: je kalmeert je zenuwstelsel door de endorfines die vrijkomen. De spanning in je spieren neemt af, je slaapt beter en je vergroot je zelfvertrouwen. Sporten kan een heerlijke uitlaatklep zijn. Kies iets wat bij jou past, zodat je het in ieder geval 1 keer per week doet.
  10. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf. Dit helpt op 2 manieren. 1: een proactieve houding geeft je een gevoel van controle (autonomie) en zingeving. 2: het loslaten van zaken buiten jouw ‘cirkel van invloed’ geeft je energie en rust. Je kunt dit rijtje in je hoofd doornemen:
    1. Niet mijn schuld?
    2. Niet mijn verantwoordelijkheid?
    3. Niet mijn probleem!

Bonustip: check je energiegevers en energievreters

Werk is een groot deel van ons leven. Het is een plek waar we kunnen groeien, genieten en stralen. Zeker als je leuke collega’s hebt, een baan die bij je past en werkzaamheden waarin jij goed bent. Bedenk voor jezelf of jouw baan nog bij je past, op de huidige manier.

Schrijf op welke werkaspecten je energie geven en welke je leegzuigen. Een voorbeeldje:

EnergiegeversEnergievreters
Collega’s A en BCollega C
Creatief bezig zijnMail bijwerken
Iemand kunnen helpenTelefoontjes plegen
Een compliment krijgenDruk maken om een ander
In een flow zittenTechnische problemen
Taken A, B en CTaken D en E
Belangrijke vergaderingGeen knopen doorhakken

Kijk of je jouw energiegevers groter kunt maken. Kun je vaker samenwerken met collega A en B? Kun je meer creatieve taken op je nemen? Hoe kun je vaker iemand helpen?

Beperk zoveel mogelijk je energievreters. Kun je jouw mail eens per dag of per week bijwerken? Wat kun je doen als er technische problemen zijn, zodat je dit als prettiger ervaart? Werkt het om de telefoontjes in één keer te plegen of om ze te verspreiden? Misschien helpt het om ondertussen rond te lopen of iets lekkers te drinken? Bespreek eventueel met je leidinggevende of taken D en E anders gedaan kunnen worden.

Vervelende of saaie taken horen er nou eenmaal bij. Altijd maar leuke taken willen doen is niet realistisch en die hoop gaat je alleen maar in de weg zitten. Besef ook dat juist die stomme klusjes de fijne klusjes nog leuker maken!


Hielpen deze tips tegen werkstress je? Misschien kun je een ander er ook mee helpen. Stuur ze door naar iemand die ze kan gebruiken, bijvoorbeeld collega B. Zo zorg je ook weer voor een stukje verbinding. En dat doet ons allemaal goed.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

4 Praktische oefeningen om werkplezier te vergroten

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres
Leidseveer 2-10
3511 SB Utrecht
Telefoon
Mail