Nieuws

 

 

Terug  Terug

Stap voor stap veranderen

Stel: je wilt iets veranderen en zo een bepaald doel behalen, maar keer op keer lukt het niet. Je wil bijvoorbeeld vaker sporten, gezonder leven, stoppen met roken, minder geld uitgeven of een bepaalde vaardigheid trainen. Hoe zorg je ervoor dat je dit doel toch behaalt? Wij geven je een stappenplan om je op weg te helpen!

Veranderen is niet makkelijk. Dat komt omdat 95% van ons gedrag automatisch is. Het kost dus inspanning om hier bewust mee aan de slag te gaan. Gun jezelf daarom de tijd en ruimte voor dit stappenplan:

  1. Bepaal jouw hoofddoel. Wat is het precies wat je wilt bereiken? Door jouw doel scherp te hebben, is het makkelijker om hier naartoe te werken.
  2. Schrijf de voor- en nadelen op van je verandering. Wat zijn de voordelen en nadelen van het nieuwe gedrag waar je naartoe werkt? En wat van het oude gedrag? Doe dit voor zowel de korte termijn als de lange termijn. Dit maakt jouw motivatie duidelijk.
  3. Maak je doel zichtbaar. Stel je voor hoe het is om te leven met dit nieuwe gedrag. Hoe voel je je? Probeer je écht in te leven in die nieuwe situatie en het gevoel vast te houden. Door het te visualiseren, maak je je doel bereikbaarder.
  4. Breng je triggers in kaart. Wat zijn de dingen die jou kunnen afleiden van je doel? Maak voor jezelf duidelijk wat jouw verandering in de weg staat. Zo kun je hier van te voren coping mechanismen voor bedenken.
  5. Leg je gedachten onder de loep. Welke gedachten zitten je in de weg om te veranderen? Je kunt een hardnekkig negatief stemmetje hebben die je zegt dat je gaat falen of dat het je toch niet lukt. Aan dit stemmetje heb je weinig! Vorm helpende gedachten die jou bijstaan op je weg naar verandering. Bijvoorbeeld: ‘Als ik genoeg oefen, dan lukt het mij ook’, ‘Het is oké dat ik een terugval heb, zolang ik maar weer doorpak’, ‘Veranderen kost energie, dus ik gun mezelf tijd en ruimte’ en ‘Ik kan het nu misschien nog niet, maar door het vol te houden wel!’
  6. Maak een concreet stappenplan voor jezelf en bepaal een tijdslimiet. Welke kleine taak kun je iedere dag of iedere week doen om jou dichter bij je doel te brengen? Wie bijvoorbeeld een boek wilt schrijven, kan besluiten om dit in een half jaar of een jaar tijd te doen. Mik op een maximaal aantal woorden en verspreid die over de dagen die je hebt. Zo ga je bijvoorbeeld 250 woorden per dag aanhouden om te schrijven. Misschien lukt dat niet iedere dag, maar je werkt zo wel gestaag naar jouw doel toe. Soms wil het schrijven goed lukken en dan schrijf je bijvoorbeeld 750 of zelfs 1000 woorden op een dag. Zo kun je ook je mindere dagen afvangen.
  7. Accepteer dat veranderen tijd en energie kost. Je kunt in oud gedrag vervallen omdat dit herkenbaar is voor je brein en voor je lichaam. Dat is simpelweg gewenning en ook jouw nieuwe gedrag zal dus wennen. Het kost gemiddeld zo’n 6 weken om van iets een gewoonte te maken.

We wensen je heel veel succes op je weg naar verandering. Wees lief voor jezelf en behoud je motivatie. Als je een extra dosis motivatie kunt gebruiken, helpt het om hier podcasts over te luisteren of video’s te bekijken. Zo speelt dopamine, bijvoorbeeld, een belangrijke rol in je motivatie. Door hier meer informatie over op te doen, kun je jouw gedrag aanpassen op wat werkt.


Hielp dit stappenplan je? Misschien kun je een ander er ook mee helpen. Stuur het door naar iemand die moeite heeft met een doel te bereiken!

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

10 praktische tips om minder te piekeren

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres
Leidseveer 2-10
3511 SB Utrecht
Telefoon
Mail