Nieuws

 

 

Terug  Terug

Tips bij vermoeidheid

Tips bij vermoeidheid, met een foto van een persoon die de wang op een vuist steunt

Veel mensen hebben last van voorjaarsmoeheid. Je hebt de hele winter weinig vitamine D binnengekregen en nu ben je door je voorraad heen. Je merkt dat je weinig puf hebt om dingen te doen, terwijl je dat nu juist zo graag wilt.

Wat helpt?

Zorg voor ritme en structuur in je dag. Laat jouw brein en lichaam weten waar het aan toe is. Zo bespaar je energie en dat houd je over voor andere zaken. Ga op tijd naar bed, maar zet wel ook op tijd je wekker. Als je vooral probeert bij te slapen, dan werkt dat helaas averechts.

Plan (rustige) activiteiten. Spreek iets af met vrienden of familie of ga op een rustig uitje. Als je helemaal niets meer doet, dan drukt je lichaam de pauzeknop nog meer in.

Ga naar buiten tussen 12 en 3, wanneer de zon het hardst schijnt. Maak een wandeling of ga een rondje fietsen. Smeer jezelf natuurlijk wel even in met zonnebrand. Heb je geen tijd om tussen 12 en 3 naar buiten te gaan? Zorg dan dat jouw bureau of eettafel bij het raam staat, zodat je toch het zonlicht kunt opvangen. Dit helpt jouw lichaam om uit de winterslaap-modus te komen.

Kom in beweging. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Kijk of je een leuke sport kan vinden die jou ligt. Zoals dansen, tennis, squash, hardlopen, zwemmen of fietsen. Zo krijg je meer energie, zowel fysiek als mentaal.

Eet voedsel dat rijk is aan vitamine D, zoals vette vis. Denk aan haring, makreel of zalm.

Vermijd fastfood. Hoe aantrekkelijk dat ook kan zijn wanneer je moe bent. Dit zorgt voor een dip in je bloedsuikerspiegel en dat wil je absoluut niet wanneer je al vermoeid bent. Als je geen puf hebt om te koken, zet jezelf er dan toch toe. Er zijn online genoeg recepten te vinden die niet alleen gezond zijn, maar ook makkelijk en snel te maken.

En probeer je vermoeidheid te accepteren. Als je ertegen gaat zitten vechten, kost dat alleen maar meer energie.

 


Deel dit artikel


Volgend artikel

Meer tijd vrijmaken voor me-time? Zo doe je dat

Jouw organisatie ook mentaal fitter maken? Neem contact met ons op:

Stichting mirro

Adres
Leidseveer 2-10
3511 SB Utrecht
Telefoon
Mail